Parohia “Sf. Arhangheli” – Parc Ghencea I

Parohia “Sf. Arhangheli” – Parc Ghencea I

Hramuri: Sf.Arhangheli si Sf.Spiridon
Adresa: B-dul Ghencea nr.41, Sector 6
Protoieria Sector 6 Capitală
Pr. Paroh Stanciu Ştefan; tel.: 0744650829
Pr. Dincă Ion; tel.: 0730962915
IBAN : RO97ROIN910500076105ROO1

PROGRAM LITURGIC

Miercuri:      17:00   – Acatist
                                – Sf. Maslu
Vineri:          17:00   – Acatist
                                 – Sf. Maslu
Sambata:     08:30    – Utrenie si Sf. Liturghie
                    17:00    – Vecernie
Duminica:    08:30    – Utrenie si Sf. Liturghie

 ISTORIC

Parohia a fost înființată în anul 1938 în cartierul suburban Lupeasca, sub numele iniţial de Lupeasca II dat fiind faptul că mai exista o parohie cu biserică pe strada Mărgeanului cu numele de Lupeasca I. Parohia nou înființată neavând nici biserică și nici teren pentru a se construi o biserica, s-a amenajat o capela dintr-o fostă școală pe terenul din strada Bursucani, nr. 8, devenit proprietatea preotului paroh Spiridon Andreescu, numit la această parohie tot în anul 1938. Se va sluji în această capelă, care va suporta modificări (mărindu-se, pictându-se interiorul, etc.) timp de 35 de ani, adică până în anul 1973.

Timp de 6 ani, până în 1944 s-au făcut nenumărate intervenţii la autorităţile locale, dar și la Ministerul de Război pentru obţinerea unui teren. În anul 1944 mareşalul Ion Antonescu prin Decretul-Lege nr. 14/12 ianuarie cedează parohiei un teren în suprafaţa de 2500mp „din câmpul de instrucţie Ghencea – Cotroceni, pentru construcţia unei biserici”. De un real ajutor a fost domnul colonel Aurelian Balaban, şeful de cabinet al ministrului de război, general Pantazi.

Din păcate, lucrările nu pot începe din cauza războiului, a schimbărilor politice de dupa război, dar și a lipsurilor materiale. Abia în 1957, iunie, se toarnă fundaţia și radierul, până în luna octombrie ajungându-se cu zidăria la centura de deasupra ferestrelor. În 1958 se montează coloanele de piatra naturala de Albesti-Muscel, cu capiteluri sculptate la pridvor, plătite aproape integral de P.F. Patriarh Justinian.

În acelaşi an lucrările vor fi oprite abuziv de autorităţile comuniste, iar în ianuarie 1961 preotul Andreescu Spiridon va fi arestat și condamnat la 6 ani închisoare pentru: „uneltire contra ordinii sociale”. Motivul real este următorul: primarul Capitalei Gheorghe Oprea a cerut în mod imperativ preotului demolarea zidurilor bisericii începute, iar acesta a refuzat spunând ca biserica nu este a sa, ci a enoriaşilor parohiei și ca numai ei o pot demola.

În 1962, preotul Andreescu va fi eliberat și readus paroh la aceasta parohie, care din 1944 se va numi Parcul Ghencea cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihai și Gavriil. În anul 1968 se va obţine Autorizaţia de Construire și astfel se reiau lucrările care se vor incheia în anul 1973, când a fost sfinţită și dată în folosinţa. Pentru obţinerea Autorizaţiei a ajutat foarte mult demnitarul comunist Emil Bodnaras care i-a scos din închisoare și pe preotul Andreescu și care a donat apoi catapeteasma din biserica.

Între anii 1974-1977 a fost pictata, apoi tîrnosita de P.S. Antonie Plămădeala – episcop vicar patriarhal la acea vreme.

Din 1989 – 1 decembrie pana în prezent este paroh P.C. preot Stanciu Ştefan consilier la Sectorul Tehnic al Arhiepiscopiei Bucureşti. Din 1997 – 1 noiembrie și până în prezent este preot coslujitor Dinca Ion.

În 1991 se reface pictura, iar în 1993 s-a construit un monument al eroilor. Biserica și monumentul au fost sfinţite de P.F. Patriarh Teoctist împreuna cu I.P.S. Daniel Mitropolit al Moldovei și Sucevei. Între anii 1999-2001 s-a construit un Aşezământ Social care începe să funcţioneze din 2002, asigurând servicii de asistență sociala, respectiv: cantină socială – 140 de beneficiari zilnic; Club al Copiilor: 42 beneficiari (cărora li se acorda meditaţii, teme pentru scoală, rechizite şcolare, vizite la muzee, spectacole, mănăstiri, excursii, tabere şcolare), consiliere juridica și psihologica, Clubul seniorilor, Clubul şomerilor. Aceste servicii s-au desfăşurat iniţial printr-o asociere de 3 ani cu Fundaţia Principesa Margareta a României, apoi printr-un parteneriat cu Direcţia Generala de Asistenta Sociala si Protecţia Copilului sector 6.

În anul 2012 a fost construită o extindere a Aşezământului Social pentru o mai buna și largă activitate de asistență socială, precum și deschiderea unui Serviciu de pompe funebre pentru finanţarea activităţilor amintite.