„Dar din dar se face Rai” în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Nicolae” – Militari

„Dar din dar se face Rai” în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Nicolae” – Militari

Cu ocazia „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și a „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, la biserica parohiei „Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Nicolae” – Militari s-a organizat, pe data de 14 Martie, la subsolul Grădiniței Parohiale, o activitate cu caracter misionar-filantropic, ca o ultimă etapă in cadrul miniproiectului cu care va participa la Concursul naţional de miniproiecte „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“.
Scopul activității a fost de a cultiva dragostea față de semeni și de a‐i educa pe copii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință: bătrâni bolnavi, singuri, copii abandonați sau în situații speciale, familii sărace etc. Activitatea a urmărit, de asemenea, cultivarea relației dintre parohie și mănăstire.

Astfel, prin activitatea intitulată simbolic „Dar din dar se face Rai”, cei 30 de copilași participanți la activitate au fost învățați că nu este necesar să deținem mari averi ca să putem ajuta un semen aflat in dificultăți materiale ci, din puținul nostru, putem dărui și altora. De asemenea, prin această activitate, copiii au fost ajutați să comunice și să interacționeze intre ei, indiferent de nivelul social din care fac parte și, a fost si un îndemn adresat nu numai copiiilor cât și părinților de a ne întâlni cu familia duhovnicească și de petrece timpul împreună la biserică, nu numai in timpul slujbelor, cât si după slujbe.

Cu ajutorul fondurilor colectate în acest scop de la enoriași si din activitatile desfasurate in cadrul Parohiei incepand cu luna decembrie 2014, copilașii din Parohie au fost invitați să-și pună in valoare abilitățile culinare, alături de câteva mâini iscusite și „mature” și să pregătească cu mânuțele lor ciorbiță de fasole, ciulama de ciuperci, pilaf cu legume, tocăniță de cartofi, salată cu legume de sezon, salată de murături, mămăliguță, pâine/colăcei/prescuri, colivă și frigărui cu dulciuri. Copiii au venit pregătiți și cu diverse ajutoare alimentare care, alături de mâncarea caldă pregătită de ei, să fie dăruite semenilor aflați în situații delicate.

„Începând cu ora 11, dupa Sfânta Liturghie, ne-am strâns, cu mic, cu mare, ne-am impărțit in echipe și ne-am apucat de gătit, nu inainte de a ne spăla mânuțele și de a primi binecuvântarea Pr. Iulian Scarlat (preot coslujitor al Parohiei) dar și a invitatului nostru, Pr. Cosma, stareț al Mănăstirii Mălăiești din Prahova”, relatează echipa care s-a ocupat de realizarea miniproiectului.

În pauzele de activitate culinară, copilașii au participat la o masă rotundă cu discuții libere, alături de Pr. Cosma. De asemenea, pe parcursul intregii zile, aceștia au intrat in contact cu Psihologul Elena Rosocha, care și-a propus să organizeze pe viitor diverse activități cu ei, cu caracter educativ.

Flămânzi și osteniți de treabă, la ora 14.30, după ce copilașii au ajutat și la punerea mesei, au rostit in cor rugaciunea Tatăl Nostru și s-au asezat la masă, timp in care cei mari au pregătit pachetele pentru cei nevoiași. Au fost pregătite 20 de pachete conținând hrană caldă și 20 de pachete conținând produse alimentare ambalate (făina, mălai, orez, zahăr, paste, ulei, conserve etc.).

Pentru că vremea rece de afară și ploaia deasă a modificat puțin finalul acțiunii, pentru a nu risca a se îmbolnăvi copilașii, o parte dintre pachete au fost împărțite familiilor vizate sâmbată, iar cealalta parte în următoarea zi, la finalul Sfintei Liturghii.

Bucuroși și plin de entuziasm, dar și obosiți, după ce au ajutat și la curățirea spațiului de lucru, la ora 17, cu mic, cu mare, toți cei prezenți au plecat la casele lor, nu înainte de a-și exprima clar dorința de a mai participa la astfel de activități. Având în vedere rezultatele acțiunii, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, organizatorii isi propun să mai desfăşoare astfel de acțiuni și pe viitor.