Parohia “Sfânta Vineri” – Drumul Taberei.

Parohia “Sfânta Vineri” – Drumul Taberei.

Hram: Sf. Cuv. Parascheva
Adresa: Bucureşti, str. Braşov, nr. 21C, Sector 6
Protoieria Sector 6
Preot paroh Nicolae Burlan; tel. 0722-766998
Pr. Iustin Manta; tel. 0722-325012
Pr. Costin Laurenţiu Aldea; tel. 0721-396644
Telefon lăcaş de cult: 021-7464444
IBAN: RO80 RNCB 0077 0502 5310 0001, Banca Comercială Română, Filiala Sector 6
Site: www.bisericasfvineri.ro

PROGRAM LITURGIC

Miercuri:     09:00  – Acatist si Taina Sf. Spovedanii
                    17:00  – Paraclisul Maicii Domnului si Taina Sf. Spovedanii
Vineri:         09:00  – Acatistul Cuv. Parascheva si Taina Sf. Spovedanii
                    16:30  – Taina Sf. Maslu
Sambata:    07:30  – Ultrenia, Sf. Liturghie si Pomenirea Mortilor
Duminica:   08:00  – Utrenie si Sf. Liturghie 

ISTORIC

Parohia a luat fiinţă în urma hotărârii Consiliului Eparhial, în toamna anului 1998, în urma insistenţelor repetate ale credincioşilor din cartierul Drumul Taberei, care erau vitregiţi de lipsa lăcăşurilor de cult în acest cartier.

Astfel, la iniţiativa preotului Nicolae Burlan, a fost adusă o bisericuţă de lemn dezasamblată din comuna Vicovul de Jos din judeţul Suceava şi reasamblată pe un teren al Ministerului Apărării Nationale situat în strada Braşov, nr. 21C, sectorul 6.

Ulterior s-au făcut intervenţii la Primăria Capitalei care a cedat un teren de 3000 mp în vederea construirii unei biserici şi care a fost dat la schimb Ministerului Apărării Naţionale pentru suprafaţa echivalentă pe care se află deja bisericuţa de lemn.

Biserica de lemn a fost sfinţită de către Prea Sfinţitul Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor la vremea aceea, în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva, (în greceşte “paraschevi” înseamnă “vineri”) pe care creştinătatea ortodoxă o serbează la 14 octombrie şi ale cărei Sfinte Moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Această biserică are planul dreptunghiular cu absida Sfântului Altar rectangulară şi o turlă-Pantocrator peste naos. Pereţii din lemn ai construcţiei sunt aşezaţi pe temelie din piatră. Intrarea se face printr-un vestibul ce prelungeşte latura vestică, mai scund decât corpul bisericii. Este luminată prin ferestre dreptunghiulare, dispuse câte trei pe laturile nordică şi sudică. O turlă mică, hexagonală se ridică deasupra naosului, având şarpanta piramidală, cu ruperi de pantă, învelită cu tablă, făltuită pe orizontală. În exterior, alături de lăcaş, este montată o clopotniţă având structura metalică.

Întrucât biserica de lemn s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 1.000 de credincioşi din diverse cartiere care participă în mod regulat la Sfintele slujbe, s-a luat hotărârea de a se construi o biserică din zid, de dimensiuni mai mari absolut necesară unui cartier ca Drumul Taberei.

În ziua de 29 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de Prea Sfinţitul Sebastian Ilfoveanul, pe atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri şi Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie şi cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lăţime, înălţimea fiind de 33 m.

Planul noii biserici aparţinând arhitectului Florin Bucur Crăciun este în formă de cruce greacă înscrisă. Din punct de vedere arhitectural se încadrează în stilul prefigurat de bisericile “Sfânta Sofia” din Constantinopol şi “Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeş. O cupolă semisferică centrală, amplă, domină compoziţia spaţială a edificiului. Un pridvor larg cu şase coloane libere şi două angajate, precede intrarea. Accesul în biserică se face printr-un portal cu ancadrament arcuit, din piatră sculptată mărunt. Bolta este alcătuită din 25 de semiarce, rezemate la capete pe două inele metalice chesonate, între ele desfăşurându-se alte inele intermediare. Acoperirea altarului, asemănătoare absidelor proscomidiarului şi diaconiconului, se face printr-o conică racordată la un semicilindru. În partea opusă, la etaj, se află cafasul la care se accede prin scări plasate la interior, în colţurile de nord-vest şi sud-vest ale construcţiei, care conduc şi la cele două balcoane.

În această biserică se află la loc de cinste într-o raclă din lemn sculptat o mantie care a înveşmântat moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi, în anul jubiliar 2000, dăruită de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, o părticică din moaştele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. IV), un dar al Prea Sfinţitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, o părticică din moaştele Sfântului Pantelimon, un dar al părintelui Constantin Mihoc de la Berlin, care la rându-i le-a primit cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist de la Părintele Nicolae Tănăsoiu, parohul Bisericii Sfântul Pantelimon (comuna Pantelimon), precum şi părţi din veşmântul şi din barba Sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva (Ţara Sfântă).

În data de 11 noiembrie 2007 în prezenţa a mii de credincioşi a fost târnosită biserica nou construită. Slujba de sfinţire a fost oficiată de către Prea Fericitul Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, împreună cu Prea Sfinţitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal şi cu un sobor de peste 30 de preoţi.

În anul 2008 a fost montată catapeteasma executată din stejar, opera sculptorului Costică Moroiu, icoanele fiind pictate de maicile de la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană.

În viitorul apropiat se intenţionează realizarea celor 4000 mp de pictură murală.