Parohia Sf. Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului – ”Brâncuși”

Parohia Sf. Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului – ”Brâncuși”

Hram: Sf. Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului
Adresă: Prelungirea Valea Ialomiței, nr. 52
Protoieria Sector 6 Capitală
Paroh: Pr. Dr. Costel Burlacu; tel.:0741.067.918
Pr. Costin Dinu; tel.: 0723.424.202

PROGRAM LITURGIC

Miercuri:     18:00   – Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului
                                 – Slujba Sfintirii Aghiasmei Mici
                                – Cateheza
Vineri:       18:00   – Acatistul Sf. Ioan Rusul
                               – Taina Sf. Maslu
                               – Cateheza
                               – Taina Sf. Spovedanii
Sâmbătă:  17:00  – Vecernie Mare
Duminica: 08:30  – Utrenie și Sf. Liturghie

ISTORIC

Urmare Hotărârii nr. 288/12.10.2007 a Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a fost atribuit Arhiepis­copiei Bucureştilor un teren cu o suprafaţă de 1.470 mp., în arealul Cartierului Brâncuşi din Sectorul 6, Bucureşti.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Pa­triarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin Temeiul nr. 263/25.01.2008, a fost înfiinţată Parohia Brâncuşi, în cartierul cu acelaşi nume, din Bucureşti, Sector 6.

La această parohie au fost numiţi Pr. Paroh Cos­tel Burlacu şi Pr. Costin Dinu care au început demer­surile pentru construirea bisericii cu hramul “Sfân­tul Ioan Rusul” şi “Acoperământul Maicii Domnului”. Sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie s-a făcut în data de 12 februarie 2008. Slujba a fost oficiată de către delegatul Patriarhului României, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Varsanufie Prahoveanul a vorbit despre importanţa acestei zile: ‘În cartierul acesta nou, cu multă trudă şi după lupte foarte puternice, părintele Costel Bur­lacu, ajutat de cei care trudesc la Primăria secto­rului 6, a reuşit ca să câştige acest loc, unde se va ridica o biserică şi un aşezământ cultural-social. Biserica aceasta va fi închinata Acoperământului Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Rusul, iar toţi credincioşii vor primi pace şi mângâiere în sufletul lor’.

În luna mai 2008 au început lucrările de excavaţie, în ve­derea executării structurii de capilaritate a fundaţiei şi egalizării din beton. În perioada iunie 2008 – septem­brie 2010 au fost executate lucrările de ridicare a demis­olului bisericii din diafragme şi planșeu din beton armat şi scări exterioare de acces la demisol, finisaje interioare şi catapeteasma din zidărie. Au fost realizate, de ase­meni: branşamentele la utilităţi (apă, gaze, elctricitate), instalaţia de încălzire, instalaţia de iluminat şi de curenţi slabi, au fost montate tâmplăria la ferestre şi uşi, precum şi lucrări de conservare a construcţiei pe perioadele de in­activitate. Ca o binecuvântare a lui Dumnezeu, pașii unei familii s-au îndreptat către Biserica noastră având dorința de a ne cunoaște și parcă Sfântul Ioan Rusul le-a șoptit la ureche să rămână alături de noi, oferindu-ne astfel posibil­itatea ca într-un timp foarte scurt interiorul demisolului de la culoarea gri să treacă la multa viață duhovnicească. Astfel, prin darurile oferite, demisolul a fost pregătit, pas cu pas, pentru a deveni un loc de slujire, o poartă către Cer.

În data de 03.10.2010, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Orto­doxe Romane, a avut loc slujba de târnosire a demisolului bisericii, oficiată de Înaltpreasfintitului Varsanufie, Arhi­episcopul Râmnicului pe atunci Episcop Vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi. După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe o esplanadă special amenajată în faţa Bisericii.

„Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitu­lui Părinte Patriarh Daniel, astăzi, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a înscris o a doua pagină de aur în cartea vieţii tinerei parohii din cartierul Brâncuşi din Drumul Taberei. Preasfinţia Sa a târnosit demisolul Bisericii noastre, demisol amenajat în timp de doi ani, deoarece piatra de temelie a fost pusă pe 3 februarie 2008 şi din primăvara aceluiaşi an am început şi lucrările. Am prim­it sprijin din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Primăriei Sectorului 6 şi a credincioşilor din parohie. Pentru această zi minunată mulţumim Bunului Dumn­ezeu, mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi pentru distincţiile pe care ni le-a acordat şi nădăjduim ca aceste distincţii sunt nu numai pentru ceea ce am făcut, ci mai ales pentru ce vom face şi că nu vom dezamăgi de acum această slujire pe care ne-a încredinţat-o”, spunea părintele Costel Burlacu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” – Brâncuşi la aceea dată.

În prezent se continuă lucrările de construcție la lăcașul de cult.