Mărturisindu-i pe mărturisitori, rezistența creștină ieri și azi!

Mărturisindu-i pe mărturisitori, rezistența creștină ieri și azi!

În seara zilei de 28 martie 2016, la parohia „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, a avut loc Seara Duhovnicească „Mărturisindu-i pe mărturisitori”. Această seară, a doua din acest post, a fost organizată prin implicare directă a Pc. Pr. Paroh Sergiu Ristea și a L.T.C.O.R. Filiala Sector 6, și l-a avut ca invitat pe domnul Răzvan Codrescu, poet, eseist și traducător creștin. La eveniment au participat oameni de toate vârstele care au fost interesați de istoria acestui neam și de jertfa sfinților închisorilor pentru credință și neam. 

Domnul Răzvan Codrescu și-a început confesiunea cu câteva idei din cea mai recentă carte a sa, explicând însemnătatea jertfei și a mărturisirii creștine, spunând că din păcate, ne descreștinăm în mod voit sau mai puțin voit, de la o generaţie la alta, iar în același timp a atras atenția asupra faptului că trebuie să ne păstrăm tradițiile, identitatea și să nu ne uităm trecutul. „În mod real poporul român are mulți martiri și mărturisitori care de-a lungul istoriei au luptat pentu libertate, demnitate și credința strămoșească. De vreme ce strămoșii noştri au plătit cu prețul vieții avem datoria noi, urmașii să continuăm ceea ce a fost plătit cu preț de sânge. Avem această datorie față de strămoșii noştri, prin faptul că ei și-au dat viaţa pentru noi și pentru pământul acestei țări atât de frumoase.”

Invitatul a încercat să definească termenii de mărturisitor și jertfă, accentuând faptul că mărturisitorii ne ajută să rămânem mereu într-o stare de veghe. Un alt aspect abordat a fost spiritul de jertfă, care, în opinia scriitorului, este din ce în ce mai puțin prezent în societatea contemporană, Jertfa strămoșilor este dată uitării și se neglijează faptul că unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei acestui neam, trecerea de la comunism la democrație, s-a înfăptuit prin jertfă.

Atmosfera a fost completată de corul bisericii care a oferit o surpriză plăcută invitatului și celor prezenți cântând: „Avem o țară sfântă!”. Cu acest prilej invitatul a atras atenția asupra faptului că orașul Aiud, datorită celebrei închisori, poate fi numit Martiropolis, oraşul în care au fost martirizați foarte mulți creștini în închisorile comuniste.

Evenimentul a fost încheiat de părintele paroh, care a mulțumit invitatului și persoanelor prezente, invitându-i și la viitoarele evenimente.

 

WRITTEN BY: Constantin

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields