În Biserica Ortodoxă Română, potrivit Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, eparhiile se împart în circumscripţii numite protopopiate sau protoierii, compuse din mai multe parohii, având în frunte un protopop sau protoiereu, ca reprezentant al episcopului şi ca organ de legătură între parohie şi eparhie. Prin protopopi, episcopul transmite clerului şi credincioşilor pastoralele, ordinele sau circularele emise de către organele superioare bisericeşti şi supraveghează disciplina şi conduita clerului din eparhia sa.

Cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române în Permența Consiliului Eparhial din data de 14 ianuarie 2014 s-a hotărât reorganizarea protopopiatelor din Capitală, urmând structurii administrativ-teritoriale a municipiului Bucureşti pentru a contribui la intensificarea activităților liturgice, pastorale, educaționale, culturale și social-filantropice la toate parohiile din Capitală, printr-o cooperare mai eficientă cu primăriile de sector și cu alte instituții. Astfel s-a înființat Protoieria Sector VI Capitală și s-a numit ca protoiereu Pc. Pr. Costel Burlacu.

În data de 28.02.2014 a fost inaugurat sediul provizoriu al Protopopiatului Sector 6 Capitală. Cu această ocazie a fost oficiată slujba de sfințire de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La slujbă au participat preoți și diaconi de la bisericile Protoieriei Sector VI Capitală precum și reprezentanți ai Primăriei Sectorului VI Capitală.