Seară duhovnicească în parohia „Sf. Ilie” – Grant

Seară duhovnicească în parohia „Sf. Ilie” – Grant

În parohia Sfântul Ilie – Grant, în cadrul Cercului duhovnicesc „Sfânta Maria Egipteanca”, a avut loc o întâlnire cu tema Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, în data de 19.05.2015, orele 18:00. Întâlnirea a început cu săvârșirea slujbei Acatistului Sfântului Vasile de la Poiana Mărului, slujitori fiind Părintele paroh Costea Tănăsache, Părintele coslujitor Comșa Petre și Părintele lect. dr. Marian Vild de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

După slujba acatistului, doamna Angelica Vișinescu a prezentat un scurt material despre viața și opera Sfântului Vasile de la Poiana Mărului, documentându-se din mai multe cărți, printre care amintim: Patericul românesc, Cuviosul Paisie de la Neamţ (Velicikovski) – Autobiografia unui stareţ, Dario Racanello – Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, Introduceri în Rugăciunea inimii şi isihasm, părintele Dumitru Stăniloae – Din istoria isihasmului românesc, Filocalia vol. 8.

În continuare Pr. lect. dr. Marian Vild de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti care a prezentat contextul istoric în care a trăit și s-a format Sfântul Cuvios Vasile precum și raportarea Sfântului Vasile la Sfânta Scriptură și la scrierile Sfinților Părinți.
Prof. Univ. Dr. Costea Munteanu de la A.S.E. le-a adus în atenție enoriașilor prezenți la acest eveniment preocuparea Sfântului Vasile pentru practicare Rugăciunii lui Iisus precum și care sunt treptele rugăciunii. Prezentările au fost continuate de Prof. Dr. Mircea Caracaș, care a prezentat un material despre importanța rugăciunii la Sfântul Vasile și noi descoperiri în domeniul medical în studierea inimii ca și organ cu structură neuronală proprie. Au urmat comentarii și completări din partea doamnei Xenia Tănăsescu-Vlas și alții.

Concluziile trase de Părintele Comşa Petre au scos în evidenţă, o dată în plus, contribuţia Sfântului Vasile de la Poiana Mărului şi a Sfântului Paisie de la Neamţ în conturarea duhovniciei ortodoxe.

***

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului s-a nascut in anul 1692 in localitatea Poltava din Ucraina. Vine in Tara Romaneasca, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brancoveanu si a Mitropolitului Antim Ivireanu, cand viata bisericeasca si culturala a Tarii Romanesti era in apogeu. Impreuna cu ucenicul sau, ieroschimonahul Mihail, si cu alti calugari, intra in obstea Manastirii Dalhauti, in apropierea orasului Focsani, unde ramane 20 de ani. Aici este hirotonit preot si la scurt timp numit staret, chiar daca nu avea inca nici 30 de ani. Sfantul Vasile aduna in jurul sau o obste de peste 40 de calugari sihastri, pe care ii deprinde cu ascultarea, smerenia, tacerea si cu rugaciunea mintii. Astfel, staretul Vasile face din obstea sa o adevarata scoala de traire isihasta. Dupa ce infiinteaza cateva manastiri in Buzau si Vrancea, se stabileste la Manastirea Poiana Marului.

 De numele Cuviosului Vasile de la Poiana Marului se leaga existenta isihasmului romanesc, adica practicarea rugaciunii mintii. Pe langa aleasa sa viata duhovniceasca-ascetica, staretul Vasile era si un bun cunoscator al scrierilor patristice si postpatristice, din care a facut anumite traduceri. Ca dascal al rugaciunii, marele staret a scris si cateva „Cuvinte“ despre paza mintii, despre rugaciune si crestere duhovniceasca, scurte introduceri la scrierile filocalice, lucrari teologice-ascetice, in limba slavona, care au ramas in manuscris. A fost parintele duhovnicesc al viitorului staret Paisie de la Neamt, pe care l-a calugarit in anul 1750, la Athos.

 Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767. Datorita vietii sfinte, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 4-5 martie 2003, a hotarat ca el sa fie trecut in ceata Cuviosilor Parinti purtatori de Dumnezeu, cu data de praznuire 25 aprilie.